divendres, 24 de juliol del 2009

Recuperar dades d'un disc dur 2,5"

Avui m'han fet una consulta sobre com recuperar les dades d'un disc dur (HDD) d'un portàtil força antic que té intal·lat win98. No disposa de gravadora de CDs i els USBs no funcionen.

resulta que tinc un portàtil força vell (funciona, crec amb windows 98!) on tinc molta info emmagatzemada que m'agradaria recuperar. El problema és que no la puc treure, ja que no grava cds, ( ja no li funcionen ni els disquettes!) i no em reconeix els usb (tot i que va haver-hi una època que sí ho feia, tot i que al principi tampoc els reconeixia) AIxí que no sé com fer-ho per poder treure la info.

Sabries donar-me alguna solució senzilla?

Hi ha diferents maneres de recuperar les dades, jo en proposo dues de senzilles.

Utilitzar Live-CD


La primera opció que proposo seria utilitzar un Live CD de Linux (per exemple d'ubuntu). Aquest CD ens permetrà carregar linux (sense intal·lar-lo) en el nostre pc. Des d'ell podrem veure les dades del disc dur que volem recuperar i salvar-les en un altre disc USB, CD (si disposem de gravador), una carpeta de xarxa o un altre medi.

El portatil en qüestió no té gravador i els ports USB no funcionen. Bé, mentre que no tenir gravador no es pot solucionar utilitzant linux, potser si soluciona el problema amb els USBs. No crec q sigui un problema de hardware, segurament windows està massa fotut per utilitzar-los però amb Linux funcionaran perfectament. Al ser un ordinador antic els USB seran de versió 1.0 i per tant més lents que els actuals, però si funcionen podrem salvar les dades, tard o dora.

Així que només us cal aconseguir el Live-CD, introduir-lo al iniciar l'ordinador* i un cop a Linux buscar les carpetes que vulgueu desar i fer-ho.
*: si el CD no arrenca haureu de canviar l'ordre d'arrencada de dispositius a la BIOS.
Si en comptes de win98, teniu XP o Vista possiblement us costi una mica més, pq aquests sistemes utilitzen formatació NTFS (en comptes de FAT) i tenen en compte privilegis d'usuari. Però de totes maneres es pot fer.
descarrega el Live CD d'ubuntu des de http://www.ubuntu.com/


Extreure el disc dur


Per aquesta opció necessitem una carcassa de disc dur portàtil (HDD 2.5") amb connexió USB.
Hem d'extreure el disc dur i posar-lo a la carcassa que després connectarem a un altre ordinador on transferirem les dades.
Posteriorment podem formatar el disc i utilitza-lo com a disc dur extern.

Extreure el disc dur és més o menys fàcil depenent del model de portàtil, però mai és massa complicat. El disc dur pot ser accessible des de:
  • el forat de la bateria. A vegades podem extreure l'HDD des d'allà, simplement estirant sense necessitat de descargolar res ni d'eines especials.
  • la part inferior del portàtil, descargolant alguns cargols.
  • la part lateral del portàtil, descargolant cargols.

Espero que sigui d'utilitat.

4 comentaris:

quim ha dit...

Bon post!

Natxo ha dit...

moltes gràcies per atendre sempre tan amablement els nostres dubtes informàtics.

vei' que pot ésser útil per altres persones.

Flametes ha dit...

Una maquina que corre amb 98, molt possiblement sera molt antiga i amb USB 1.0 o 1.1, poca memòria i suposant que funcioni correctament el lector de CD, potser la live d'Ubuntu es torni massa feixuga per córrer. Jo provaria amb alguna lightweight distro com ara Damn Small Linux.
Fes una ullada a distrowatch.com, hi ha tot un món més enllà d'ubuntu, també hi ha distros específiques per recuperació de dades.

espurnes ha dit...

Gràcies Marc. La teva opinió s'ha de tenir en compte. Jo no treballo amb Linux. Com a molt amb ubuntu, i és per això que desconec moltes de les distribucions que existèixen. Però per això ja et tinc a tu. :P

Radio + not?es