dimarts, 28 de juliol del 2009

Picassa: reconeixement facial

Fa uns mesos en Porras em comentava que google estava a punt de llançar una funcionalitat per a Picassa, el seu servei d'emmagatzematge de fotos, que permetria reconèixer les persones que apareixen en les fotografies a partir d'un etiquetatge previ.

Doncs bé, avui (i des de no se quan) aquesta funcionalitat ja està disponible. Ara mateix l'estic provant i la cosa funciona així:
  • Primer, un cop que decideixes que vols activar el reconeixement facial, google es pren uns minuts en trobar totes les cares que apareixen en les fotografies que tens pujades als teus àlbums.
  • El següent pas és etiquetar les cares. Així que picasa les agrupa per persona. Es a dir, ell considera que una persona apareix en més d'una fotografia i llavors les agrupa. Val a dir que ho fa amb força encert. De tant en tant es cola alguna persona, però força bé. (se m'ha colat una foto del natxo entre les que suposadament eren meves).
  • Un cop has etiquetat una o més cares, quan has d'etiquetar més cares se't suggereixen persones ja etiquetades en funció de la similitud.
  • En l'etiquetatge pots afegir, Alias, nom i correu electrònic.
Un cop fet això, a la pestanya "Persones" podem veure les persones llistades. Clicant en la imatge de la persona ens mostra totes les imatges on aquella persona apareix. Força útil.Ara bé, tot té la seva part negativa, o si més no potencialment perillosa en el sentit de privacitat. Mirem pros i contres.
PROS
  • Podem organitzar les nostres fotos de manera senzilla agrupant-les per persones. Això ens permet trobar aquella foto del Joan que no sabem ben bé en quin àlbum estava dels 136 que tenim.
  • Si s'habilita l'opció de cercar en àlbums d'altre gent (no se si existeix) podrem trobar fotos on surt en Joan que desconeixíem.
CONTRES
  • Un punt més a favor del control total que google té sobre les nostres vides. Google sap que pensem (blogger), que enviem (gmail), quines fotos tenim (picasa), que tenim planejat (calendar), en què treballem (docs)... ara a més amb aquesta nova funcionalitat ens podrà trobar arreu.
  • Nosaltres no, però google podrà aplicar aquest etiquetatge als resultats de cerca de google. Podent etiquetar qualsevol fotografia de la xarxa.
  • Aquest dos punts són negatius pel que respecta a la privacitat. És un pas més enllà de facebook. Facebook permet etiquetar, però no processa les cares. Google sap on hi ha cares i amb la informació que li donem sap a qui corresponen potencialment.

La funcionalitat és molt potent i útil, però és una gota més al got de la psicosis.

Reflexionem-hi.

3 comentaris:

Natxo ha dit...

sembla interessant -com lo del facebook-; i sí, té els seus pros i contres, com tot...

he rigut molt al llegir la confusió del reconeixement, jejeje...

respecte a la casa a St.Celoni, pensa allò de "fue bonito mientras duró"; millor conservar bons records que no haver-los pogut generar.

records també de part de la teva fillola, que també diu que encara has de conèixer Riells...

ens veiem!!!

diablessamariken ha dit...

això ja comença a fer por. Imagina't que aquesta setmana ja he flipat amb l'obsessió que li ha agafat a un company de feina per una noia que va venir 1 dia a fer un curs. Es va quedar tan penjat d'ella que ha fet malabars fins a saber-ne el nom i posar-s'hi en contacte.
Una de les coses que ha fet és buscar fotos dels cursos on sortís ella i ampliar a saco la imatge fins a poder llegir el nom de la targeta que portaven penjada per identificar-se...

A mi em persegueix algú d'aquesta manera i em cago de por!

Ptons

talut ha dit...

collons...

si la cosa comença a escapar-se'ns de les mans potser...

tot depèn de cadascú, però cada cop és més fàcil saber coses de la gent.


espurnes

Radio + not?es