dimecres, 25 de novembre del 2009

dissenys no WYSIWYG

M'ha costat titular aquest post i al final m'he decidit per aquest nom tan extrany. Pels que no sapigueu que significa WYSIWYG us convido a llegir alguns dels links que poso al final de l'entrada, però bàsicament i en poques paraules puc dir que és l'acronim per a What You See Is What You Get, es a dir el que veus és el que rebs i que s'utilitza en l'ambit de la programació i del disseny.

Avui vull parlar dels colors, concretament dels sistemes de colors que més utilitzem: RGB i CMYK.
RGB
RGB (esquerra) CMYK (dreta)


Les pantalles d'ordinador i televisors utilitzen el sistema RGB (Red, Green, Blue) i els sistemes d'impressió com fotocopiadores i impresores utilitzen el CMYK (Cian, Magenta, Yellow i Black).

Quan es treballa amb un programa de tractament d'imatge, ja sigui vectorial (Illustrator, Freehand, Corel Draw) o de mapa de bits (Photoshop, GIMP) es pot escollir en quin sistema volem treballar, quan creem pdfs (PDFcreator) també podem triar-ho.

És indiferent amb quin sistema treballar? o és practicament el mateix?
Doncs jo us diria que si voleu crear la imatge o el disseny per a us informatic en general (i web en particular) trieu l'RGB, i que si el voleu amb suport físic (en paper) utilitzeu el CMYK.

Per què?
Doncs perque són sistemes diferents, això és evident, i al passar d'RGB a CMYK no sempre s'aconsegueix el mateix color. Dit d'una altra manera, si treballem amb RGB i l'imprimim, la impresora ho convertirà a CMYK i un color morat es pot convertir en un color blau.

El cartell que he fet per a l'acte en contra de la violència de gènere de demà dijous 26 al Casal de Joves de Les Corts ha patit les conseqüències de no tenir això clar. Jo el vaig dissenyar amb un color lila ben viu, i així és com el veia a la pantalla de l'ordinador, però un cop imprés ha quedat blau, ben blau...
El que encar no entenc és que els colors del disseny es veien diferent en diferents ordinadors. Per tant entenc que algunes pantalles (controladors de targèta gràfica) utilitzen sistemes CMYK (o no).

Hi ha altres sistemes de colors com el Pantone. El Pantone o color directe és el sistema més utilitzat en les arts gràfiques.

[en] CMYK: http://en.wikipedia.org/wiki/CMYK_color_model
[en] RGB: http://en.wikipedia.org/wiki/RGB_color_model
[cat] CMYK: http://ca.wikipedia.org/wiki/Model_de_color_CMYK
[cat] RGB: http://ca.wikipedia.org/wiki/Senyal_RGB
[en] WYSIWYG: http://en.wikipedia.org/wiki/WYSIWYG
[cat] WYSIWYG: http://ca.wikipedia.org/wiki/WYSIWYG
[es] PANTONE: http://es.wikipedia.org/wiki/Pantone




paraules clau: colors, RGB, CMYK, PANTONE

3 comentaris:

Natxo ha dit...

Sempre aprenem coses interessants!

Merci pel post.

I per el cartell, per descomptat! Mira, això que hem aprés tots plegats.

Raquel ha dit...

Veus com era blau!!! jaja ja et vaig dir jo que daltònica no era...

;)

diablessamariken ha dit...

interessant! això està bé saber-ho per si he de fer algun cartellet!

Ptons

Radio + not?es